Brödbak...



Ett av mina stora intressen är bakning & det senaste i min värld är att baka surdegsbröd. Jätteroligt & supersmarrigt!

Man kan lätt tro att det är krångligt att göra surdeg, men det är busenkelt...det enda trixiga är att det tar låååång tid, men jag lovar att det är värt det!

Surdegsgrund av råg eller vetemjöl:

Dag 1: Blanda 2½ dl mjöl med 2 dl vatten. Låt stå i en burk med lock eller övertäckt bunke i 2 dagar!

Dag 3: Blanda 1 dl mjöl med 1 dl vatten och rör om.

Dag 4: Blanda ytterligare 1 dl mjöl med 1 dl vatten och rör om.

Dag 5: Baka!

Tips! Den färdiga degen ska vara trögflytande (ungefär som en våffelsmet) är det för lös är degen för syrlig och är det för tjock kan jäsprocessen vara för trög eller förstörd!

Leta efter smaskiga recept på internet eller byt ut dina vanliga recept med en del av surdeg!

När man väl har en surdegsgrund kan den hålla i princip hur lång tid som helst, om den förvaras i kylskåp. När det är dags att baka på nytt, tar man bara fram den ur kylen 1 dag i förväg och "matar" den med nytt mjöl och vatten!

Godare bröd finns inte!!!

Kramar


Kommentarer
Postat av: King

Woho, Din mamma luktar curry-bloggen är tillbaka!

2010-11-01 @ 20:52:55
URL: http://dinmammaluktarcurry.blogg.se/
Postat av: annika

Så otroligt gott bröd det var! Går åt som smör i solsken =)

2010-11-03 @ 20:48:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0