Vinterträdgård...



På grund av den milda vintern i år är stora delar av sommarens grönska fortfarande kvar, och det är riktigt praktfullt på sina ställen.



Rosornas nypon hann bli riktigt blodröda innan kylan kom...



...och bildar nu små vackra stjärnor på buskarna.



Snödropparna fick fnatt & tittade fram redan i början av December & har blommat sedan dess.
Nu tycks dom dock vilja kura ihop sig mot backen igen när vintern har slagit till på riktigt.



Härligt att trädgården lever, trots att det egentligen är lååångt kvar till gröna blad & pastellfärger!

Kramar C


I den mörkaste av månader...



...Längtar jag efter solvarma bullar, en stor mugg kaffe med fluffigt skum & sällskap av älskade vänner som jag på tok för sällan träffar <3



Kramar!!


En känsla av vår...



Ännu är det kanske långt till vår & värme, men för den sakens skull kan man ju förberade den kommande årstiden med att piffa till hemmet när julblommorna har gjort sitt & julpyntet har åkt ner i källaren igen...



Panduro har många söta tyg att välja på till en billig peng!
Blommigt, randigt, rutigt & prickigt i ljuva pasteller som är perfekta att matcha med varandra!



Det rosa/vita randiga tyget är en gammal kökshandduk som får ett nytt liv som rosetter...



Rosetterna klippte jag till i långa remsor som jag vek ihop dubbelt för att gömma skarvarna...



Den underbara spetsen har jag fått av en kär vän!



Självklart måste min egendesignade kudde få ett eget märke!

Bokstavsmärket har jag hittat i mormors gamla sylåda & är en hyllning till min älskade mamma, som har initialen B i sitt förnamn!



Kuddöppningen placerade jag mittpå för att kunna knyta två rosetter som ska hålla ihop öppningen.
Vid fästet för rosetterna sydde jag en extra fåll för att dölja fästet för rosetterna.



Det söta tyget heter "Tilda Rose" & du hittar det här!

Det här var så galet roligt att jag genast måste åka & inhandla mera tyg för nya amatörmässiga syprojekt!

Kramar Caroline


Lantligt surdegsbröd...



Här kommer uppföljaren från förra inlägget, ett litet förslag på vad man kan göra med sin surdeg!

Receptet är till ett stort bröd!

3 dl ljummet vatten
10 gram jäst
1 msk salt
3 dl lantbrödsmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl surdegsgrund (vete)

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt hälften av mjölet.

Blanda därefter i salt, surdegsgrund & resterande mängd mjöl.

Knåda degen smidig i maskin eller för han i ca 15 min.

Degen ska vara något kladdig.

Lägg upp på ett mjölat bord & dela degen i två delar.

Rulla ut delarna & snurra dom runt varandra, tvinna ändarna på degen & strö över lite vetemjöl.

Låt jäsa ca 3 timmar under bakduk.

Sätt ugen på 250 grader.

Släng in en kopp med vatten på botten av ugnen samtidigt som du sätter in brödet, detta gör man för att få en hård & krispig skorpa!

Sänk därefter värmen till 200 grader & grädda tills brödet har fått en gyllenbrun färg, det tar ca 40 min.

Sen är det bara att mumsa & njuta!!!





En surdeg blir aldrig för gammal om man sköter om & "matar" den...
Vill man inte passa den dagligen kan man låta den flytta in i kylen eller frysa in den.

Ligger den i kylskåp bör man se till sin surdeg minst 1 gång i veckan & fylla på med vatten & mjöl då & då.
 Väljer man istället frysen krävs ingen skötsel alls.

För både kyl & frys gäller det att man tar fram surdegen i rumstemperatur ett dygn innan man har tänkt sig att baka.

Då "matar" man upp den med mjöl & vatten så att jäskulturen vaknar till liv igen!

Sen är det bara att baka nya, goda surdegsbröd!

Lycka till!!!


Sura degen...

Att baka surdegsbröd är både enkelt & väldans gott.

Det kräver bara en stor famn med tålamod, men den som väntar...



Surdegsgrund

Dag 1:

2 dl ljummet vatten
3 dl vetemjöl
1 msk honung (eller något annat sött)

Använd en bunke eller större skål som har plats för jäsmån till surdegen. Täck kärlet med plastfolie & picka några hål så att det kommer in luft till degen. Förvara ljust & svalt. Låt vila i 2 dagar.

Dag 3:

1 dl vatten
1½ dl vetemjöl

Dag 4:

1 dl vatten
1½ dl vetemjöl

Dag 5 är surdegen färdig att börja baka med.



Härligt bubblig surdeg som är klar att användas!

Kramar!!


RSS 2.0