Vårkrans...



Dags att välkomna våren & påsken med en fin dörrkrans!



Den är lätt att göra om man bara är en smula kreativ...

Det här behöver du:

20-25 långa björkkvistar

10 kvistar videung

10 fjädrar från pärlhöns

1 litet fågelbo eller ett par större ägg

ståltråd

sidenband

Gör såhär...

Börja med två kvistar björkris, låt dem mötas & tvinna dem runt varandra.

Bygg på med fler kvistar allt eftersom du får en form. Björkris är otroligt töjbara & det är lätt att få en fin form. 

När stommen är färdig sticker du in spretande småkvistar & klipper av vissa om det behövs. Vänd gärna på kransen då & då för att lättare få kransen rund.

Stick in små kvistar av vide lite här & där.
Sätt i några fjädrar för fin vårkänsla. Finns att köpa med ståltråd, annars går det lika bra att snurra på egen tråd.

Sätt fast det lilla fågelboet med ståltråd som du fäster underifrån i "redet" Använder du ägg behöver de limmas fast.
Sätt slutligen fast ett sidenband & klipp till i önskad längd!

(Materialkostnad ca 30:-)



Små, söta vaktelägg passar perfekt till påsk... 



Fjädrar från pärlhöns är både roligare & finare än klassiska påskfjädrar!



Färdig att hänga upp på dörren, lagom till påskhelgen!

Kramar C


Marängbakelser...



Mumsiga marängbakelser att älska...

Recept för 4 fina bakelser:

8 st små marängbottnar (grundreceptet till maränger hittar du här!)

150 gram färska jordgubbar

2 dl hallon, färska eller frysta

2,5 dl vispgrädde

2 msk strösocker

Jordgubbar & passionsfrukt till garnering...

Vispa grädden til ett ganska hårt fast skum. Hacka jordgubbarna i små bitar & blanda med hallon & strösocker.

Rör försiktigt ned fruktblandningen i grädden & vänd ned försiktigt så att bären bildar fina, röda mönster i grädden.

Lägg en klick bärgrädde på marängbottnarna & lägg på locket.

Lägg en liten klick även på locket.

Garnera med jordgubbar i fina bitar & häll lite passionsfrukt över bakelsen.

Servera på direkten!



Mumsigt värre vill jag lova!

Kramar C


På grön kvist...



Min stora sommarfavorit i trädgården är det vackra olivträdet!
De är oerhört vackra med sina skarpa grön/silverfärgade blad, dessutom är de lätta att handskas med, dvs de kräver inte så mycket vatten eller omsorg...

På vintern får de bo på en sval men ljus plats & behöver bara vattnas lite då & då.

På våren tar jag fram dem igen & klipper av trötta & spretande kvistar & pytsar i lite näring när jag vattnar.
Vill man vara extra snäll mot sin oliv kan man även använda blomsprutan & duscha den lite lätt då & då...

Efter några veckor med värmande vårsol & en vitaminkick i blomvattnet brukar de skjuta nya, fräscha skott...



Det naturliga klimatet för olivträd är torrt & varmt under sommarhalvåret, och på vintern byts värmen mot regn/blåst och temperaturer på +5/+10 grader!

Olivträd trivs bäst i sandblandad jord, plantera aldrig ett olivträd i vanlig så/blomjord, då trivs inte rötterna!

Efter vinterförvaring kan man behöva beskära sitt olivträd ganska kraftigt. Det kan se brutalt ut att klippa ur grenarna, men på sikt ger det ett friskare träd.
Det är inte heller helt ovanligt att oliven tappar delar av sitt bladverk under vinterförvaringen, det kan bero på hög temperatur, för dåligt ljus eller låg luftfuktighet.

Olivträd ger mig en skön medelhanskänsla & jag minns stekande sol & salta stänk från i somras...
...nu väntar snart en ny sommar, bara några månader bort...

Viva la Oliva!!


I love plåt!



Jag har länge letat efter någon hylla eller skåp att hänga på väggen ute på landet, men utan framgång...

...men för några veckor sedan hittade jag dessa underbara skåp från Alma Design

Vilken lycka!!
 
Skåpen är inte bara snygga, (jag har alltid varit svag för plåt) utan även perfekta som förvaring, vilket är högst nödvändigt när man har en pytteliten sommarstuga...



De små lådorna blir perfekta till småsaker & hemligheter!



Skåpen har dörrar av hönsnät & är bara så vackra!

Pelargonen har fått ny jord inför kommande säsong & den vackra skålen är ärvd av mamma & kommer från Gustavsberg.



Den lilla svarta tavlan kommer från Miljögården & du kan klicka hem den här!



Vi ska nog trivas fin-fint ihop, mina plåtskåp & jag!

Kramar C


Den vackraste av änglar...



Idag är det precis 1 år sedan mamma flög iväg till änglarna.

Jag kan inte på något vis förstå, det är fortfarande ofattbart!

Det går inte en dag, knappt en timme utan att jag tänker på henne. Saknaden ska vi inte tala om...

Många gånger har jag varit på väg att ringa för att berätta om något som har hänt & lika många gånger har jag blivit besviken för att det inte går!

Jag kan inte riktigt bli sams med att hon är borta, det är inte okej att den där dumma cancern tog henne ifrån oss! Det är så orättvist!!

Jag skrev en dikt till hennes begravning, den brukar jag titta på när det känns tungt!



"Döden betyder inte att Du är borta

Du har bara vänt Dig till ett annat rum som vi inte kan se

Vi är fortfarande en familj

Där kärleken och allt vi hade tillsammans lever kvar

Även fast Du inte är här skall vi ändå säga ditt namn

Och tala med Dig precis som förr

Vi skall skratta tillsammans med Dig och minnas all kärlek och glädje

Vi kommer att gråta tillsammans med Dig när sorgen och saknaden blir för tung

Döden har inte ändrat något, den kan inte ta vår stora kärlek till Dig

Varför skulle vi sluta tänka på Dig bara för att vi inte längre kan se Dig

Vi är fortfarande med Dig, precis som Du är med oss

Nu kan du äntligen vara fri, fri från smärta och sjukdom

Nu kan Du flyga högt över uppländska ängar, över norrländska berg och finna ro i Legdes lugna vik

En dag ska vi alla ses igen och vandra hand i hand tillsammans på vägen mot himlens varma famn

Vi vet att Du väntar på oss lite längre bort på vägen, alldeles i närheten...."



Minnet av dig bleknar aldrig...



Jag gjorde en vacker vårkrans till mamma!

(Vita & lila rosor, nejlikor i pastell, knoppar från liljor & eucalyptus med små söta bär)

Mamma, du är den finaste av änglar!

 JAG ÄLSKAR DIG


Vårkänslor...

Helgen som var bjöd på strålande väder & hyfsade temperaturer...

Vi packade bilen & åkte ut till "Lilla Landet"

Bildregn från Lördagen...



Trots att det är tidigt så kunde jag inte låta bli att göra lite fina vårplanteringar...

Rosa Krysantemum, krispigt blåa pärlhyacinter & små söta påskliljor!

Äggen är vanliga hönsägg som har fått lite färg...



Pärlorna gillade solen!



Mitt olivträd från förra året har varit snäll & överlevt vintern.

Jag klippte av några spretande grenar som var lite torra & pytsade i lite näring när jag vattnade, så förhoppningsvis vaknar det snart ur sin vintervila & spirar flitigt till sommaren.



Vackra "lärkkvistar" full med kottar har plockats in från skogen.

Med lite tur & massa vatten slår kvistarna ut & bildar små tussar med mjuka ljusgröna barrskott.



En gammal tavla, med nedsänkt ram vitmålades & fylldes med lärkkottar.

Slutligen duschade jag kottarna lite lätt med vit sprayfärg för en finare effekt.



Ute i rabatterna stretar sig tulpanerna (till min stora glädje) upp ovan jord!



Söta lilla Wictor var helgens stora hjälpreda...



Han tyckte att det var roligt att kratta, klippa grenar, riva våran gamla altan, att bära bråte till elden...& att springa runt med alldeles för stora hörselskydd!



Tunnan gick bokstavligen talat varm hela helgen! Tänk så mycket bråte man kan ha...phu!!!



En riktig "välkommen-våren-bukett".

Färgsprakande & glad!!



Grönt & rosa i fantastisk harmoni...

Det var lite bilder från den gångna helgen. Jag hoppas på fler sådana helger.....många fler!

Kramar C



Spröda maränger...


Recept för många spröda små maränger:

4 ekologiska äggvitor

1 krm salt

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Vispa äggvitorna lagom hårda tillsammans med saltet, till konsistensen av yoghurt ungefär...

Tillsätt sockret & vaniljen & rör försiktigt ner det i smeten.

Värm ett vattenbad i en kastrull & vispa smeten över det. Det är viktigt att vispa hela tiden, så att inte smeten sätter sig i bunken. När marängen har nått 50 grader är det lagom att ta bort bunken från vattenbadet.
Vispa smeten kall & riktigt fluffig i maskin eller med elvisp (detta tar ca 10 min)
När smeten är glansig & fast är den färdig.

Spritsa små maränger på ett bakplåtspapper & grädda på låg värme, 100 grader i minst 2 timmar.
Låt marängerna torka i ugnens eftervärme.



Saltet tillsätter man för att sänka pH värdet i äggvitan. Då blir den lättare att få ihop.
Genom att vispa vitorna över vattenbad smälter sockerkristallerna & gör marängen glansig.
Vill man ha sega maränger gör man på precis samma sätt, men minskar tiden i ugnen till en timme.


Happy baking!!


 


RSS 2.0