Lantligt surdegsbröd...



Här kommer uppföljaren från förra inlägget, ett litet förslag på vad man kan göra med sin surdeg!

Receptet är till ett stort bröd!

3 dl ljummet vatten
10 gram jäst
1 msk salt
3 dl lantbrödsmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl surdegsgrund (vete)

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt hälften av mjölet.

Blanda därefter i salt, surdegsgrund & resterande mängd mjöl.

Knåda degen smidig i maskin eller för han i ca 15 min.

Degen ska vara något kladdig.

Lägg upp på ett mjölat bord & dela degen i två delar.

Rulla ut delarna & snurra dom runt varandra, tvinna ändarna på degen & strö över lite vetemjöl.

Låt jäsa ca 3 timmar under bakduk.

Sätt ugen på 250 grader.

Släng in en kopp med vatten på botten av ugnen samtidigt som du sätter in brödet, detta gör man för att få en hård & krispig skorpa!

Sänk därefter värmen till 200 grader & grädda tills brödet har fått en gyllenbrun färg, det tar ca 40 min.

Sen är det bara att mumsa & njuta!!!





En surdeg blir aldrig för gammal om man sköter om & "matar" den...
Vill man inte passa den dagligen kan man låta den flytta in i kylen eller frysa in den.

Ligger den i kylskåp bör man se till sin surdeg minst 1 gång i veckan & fylla på med vatten & mjöl då & då.
 Väljer man istället frysen krävs ingen skötsel alls.

För både kyl & frys gäller det att man tar fram surdegen i rumstemperatur ett dygn innan man har tänkt sig att baka.

Då "matar" man upp den med mjöl & vatten så att jäskulturen vaknar till liv igen!

Sen är det bara att baka nya, goda surdegsbröd!

Lycka till!!!


Kommentarer
Postat av: Att vara någons fru

Om det är nånting jag önskar att jag kunde så är det just att baka surdegsbröd.

2012-01-18 @ 22:00:04
URL: http://www.attvaranagonsfru.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0