Spröda maränger...
Recept för många spröda små maränger:
4 ekologiska äggvitor
1 krm salt
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Vispa äggvitorna lagom hårda tillsammans med saltet, till konsistensen av yoghurt ungefär...
Tillsätt sockret & vaniljen & rör försiktigt ner det i smeten.
Värm ett vattenbad i en kastrull & vispa smeten över det. Det är viktigt att vispa hela tiden, så att inte smeten sätter sig i bunken. När marängen har nått 50 grader är det lagom att ta bort bunken från vattenbadet.
Vispa smeten kall & riktigt fluffig i maskin eller med elvisp (detta tar ca 10 min)
När smeten är glansig & fast är den färdig.
Spritsa små maränger på ett bakplåtspapper & grädda på låg värme, 100 grader i minst 2 timmar.
Låt marängerna torka i ugnens eftervärme.
Saltet tillsätter man för att sänka pH värdet i äggvitan. Då blir den lättare att få ihop.
Genom att vispa vitorna över vattenbad smälter sockerkristallerna & gör marängen glansig.
Vill man ha sega maränger gör man på precis samma sätt, men minskar tiden i ugnen till en timme.
Happy baking!!