Spröda maränger...


Recept för många spröda små maränger:

4 ekologiska äggvitor

1 krm salt

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Vispa äggvitorna lagom hårda tillsammans med saltet, till konsistensen av yoghurt ungefär...

Tillsätt sockret & vaniljen & rör försiktigt ner det i smeten.

Värm ett vattenbad i en kastrull & vispa smeten över det. Det är viktigt att vispa hela tiden, så att inte smeten sätter sig i bunken. När marängen har nått 50 grader är det lagom att ta bort bunken från vattenbadet.
Vispa smeten kall & riktigt fluffig i maskin eller med elvisp (detta tar ca 10 min)
När smeten är glansig & fast är den färdig.

Spritsa små maränger på ett bakplåtspapper & grädda på låg värme, 100 grader i minst 2 timmar.
Låt marängerna torka i ugnens eftervärme.



Saltet tillsätter man för att sänka pH värdet i äggvitan. Då blir den lättare att få ihop.
Genom att vispa vitorna över vattenbad smälter sockerkristallerna & gör marängen glansig.
Vill man ha sega maränger gör man på precis samma sätt, men minskar tiden i ugnen till en timme.


Happy baking!!


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0